Wijzigingen in de ADR per 1 januari 2021 beschouwd

Zoals iedere 2 jaar worden er per 1 januari 2021 weer wijzigingen in de ADR doorgevoerd. Het aantal wijzigingen in de code voor het wegvervoer zijn deze keer beperkt als gevolg van Covid-19 en in aantal minder dan gebruikelijk. Desondanks zijn er zeker wijzigingen die we door kunnen nemen. En zoals gebruikelijk gaan ze per 1 januari in en worden verplicht vanaf juli 2021. Als uw ADR veiligheidsadviseur brengen we graag enkele wijzigingen bij u onder de aandacht.

Lithium-metaal- en lithium-ionbatterijen

De meeste wijzigingen in deze ADR update spelen zich net zoals bij de vorige wijziging af rondom Lithium-metaal- en lithium-ionbatterijen.     Bijzondere bepaling P390 is nieuw voor pakketten die een combinatie van lithiumbatterijen met en in de apparatuur bevatten. Het maakt een vereenvoudigde aanduiding in de documentatie en etikettering mogelijk. Dit geldt ook voor de P903. Binnen bijzondere bepaling 188 wordt gewijzigd en geeft nu aan dat het lithiumbatterijlabel verkleind kan worden. Vanaf 2021 worden ook kleinere verpakkingen correct geëtiketteerd – zo worden onnodig grotere verpakkingen vermeden. In bijzondere bepaling 376 staan ​​nu solide voorbeelden van de criteria voor het beoordelen van schade voor de verwijdering van lithiumionbatterijen. In bijzondere bepaling 903 is een nieuwe paragraaf toegevoegd voor verpakkingen met cellen of batterijen die zijn verpakt met apparatuur, evenals cellen of batterijen in apparatuur. De eisen aan de containers waarin gebruikte batterijen worden vervoerd, zijn gespecificeerd. Hiervoor is de verpakkingsinstructie P 801 gecombineerd met P 801a. Een andere nieuwe eis is dat bij het gebruik van batterijen kortsluiting moet worden voorkomen.


Wijziging in afmetingen

Paragraaf 5.2.1.1 wijzigt als volgt: “Het UN-nummer en de letters” UN “moeten minstens 12 mm hoog zijn, behalve voor verpakkingen met een inhoud van 30 l of minder of met een maximale netto massa van 30 kg en voor flessen met een waterinhoud van 60 l of minder wanneer ze ten minste 6 mm hoog en behalve voor verpakkingen met een inhoud van 5 l of minder of met een maximale netto massa van 5 kg, wanneer deze de juiste afmetingen moeten hebben.

5.2.1.7.6 Aan het einde de volgende zin toegevoegd: “Elk merkteken op de verpakking gemaakt in overeenstemming met de vereisten van 5.2.1.7.4 (a) en (b) en 5.2.1.7.5 (c) met betrekking tot het type verpakking dat geen verband houdt met het UN-nummer en de juiste verzending de naam die aan de zending is toegewezen, wordt verwijderd of bedekt. ​​”

In figuur 5.2.1.9.2 Vervang “120 mm” door “100 mm” en “110 mm” door “100 mm”. In de laatste alinea: Eerste zin: vervang “een rechthoek” door “een rechthoek of een vierkant”.

Tweede zin: vervang “120 mm breed x 110 mm hoog” door “100 mm breed x 100 mm hoog”. Vijfde zin: schrap “/ lijndikte” en vervang “105 mm breed x 74 mm hoog” door “100 mm breed x 70 mm hoog”.

Lees het volledige artikel in het December nummer van Chemische Logistiek Magazine.

 

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in Veiligheidsadviseur en getagd met , , , , , .