Van uw ADR veiligheidsadviseur: ADR 2021 wijzigingen

De ADR veranderd met regelmaat en als ADR veiligheidsadviseur houden we u graag op de hoogte. Iedere 2 jaar vinden er wijzingen plaats die soms lastig te begrijpen zijn door de details. De volgende wijzigingsdatum staat gepland op 1 Januari 2021. Normaal zijn alle wijzigingen rond deze tijd wel bekend, maar door Corona / Covid-19 zijn ook bij de ADR de besprekingen anders gelopen dan gepland. De sessie van mei van de WP.15 (108e sessie) van 11-15 mei 2020 is uitgesteld naar 9-13 november 2020 in plaats van de 109e sessie. Reeds ingediende officiële documenten blijven op de agenda. In november is dus definitief duidelijk wat er gaat wijzigingen. Onderstaand een korte opsomming van een aantal (voorlopige) wijzigingen.

Wat zit eraan te komen in de nieuwe ADR-wijziging?

De terminologie wordt verduidelijkt en de onduidelijke formulering worden nauwkeuriger

 • Hoe moeten de voorschriften voor machines en apparaten precies worden toegepast?
 • Wat zijn “milieugevaarlijke stoffen”? – Informatie in de vervoersdocumenten

De nieuwe UN-nummers

 • Als je te maken hebt met pyrotechniek: dan zijn de UN 0512 en UN 0513 Detonators, elektronisch, programmeerbaar
 • Een nieuw UN 3549 voor besmettelijk afval uit categorie A en bijbehorend P622 en LP 622: dit is speciaal voor medisch afval van het klinisch gebied.

Batterijen

 • De verpakkingsinstructie P801 is samengevoegd met de P 801a en bevat nu nauwkeuriger geformuleerde eisen voor de containers waarin gebruikte batterijen worden vervoerd.

Nieuw is ook de noodzaak om kortsluiting bij gebruikte batterijen te voorkomen.

Lithiumbatterijen

Lithiumbatterijen en lithium-ion batterijen zijn nagenoeg een onderwerp op zichzelf in de nieuwe ADR. Deze aanpassing zal het volgende veranderen in de ADR:

 • Er is een nieuwe Bijzonder bepaling 390 voor pakketten met een combinatie van lithiumbatterijen met en in apparatuur. Een vereenvoudigde beschrijving in de documentatie en in de etikettering zou hier moeten volstaan. Dienovereenkomstig zijn er aanpassingen in de P903.

Bovendien verduidelijkt Bijzonder bepaling 188 dat het label van de lithiumbatterij kan worden verkleind. Dit betekent dat vanaf 2021 ook kleinere verpakkingen correct kunnen worden geëtiketteerd en onnodige grotere verpakkingen kunnen worden vermeden.

 • Voor de verwijdering van lithium-ion batterijen somt Bijzondere bepaling 376 nu specifieke voorbeelden op van criteria voor het evalueren van schade.

Gegevensverzamelaars/locatieapparaten

Gevaarlijke goederen in apparaten die worden gebruikt tijdens transport zijn onderworpen aan de bepalingen van de nieuwe sectie 5.5.4 vanaf ADR 2021. Dit zijn met name lithiumbatterijen in dataloggers en locatieapparaten van vervoerseenheden.

Paragraaf 1.1.3.7 verwijst naar het gebruik van 5.5.4.

Veranderingen en innovaties in diverse bijzondere bepalingen

 • Bijzondere bepalingen 392 t/m 395: Classificatie van nitrocellulose voor classificatie
 • Bijzonder bepaling 327 in combinatie met P003, LP200 voor rookgaspatronen UN 2037:
  Afvalverwijdering kan nu worden afgehandeld zoals bij rookgaspakkingen
 • Bijzonder bepaling 675: Speciaal laadverbod voor stoffen zonder gevaren labels

Bovenstaande wijzigingen gaan dus aangevuld worden met nog meer wijzigingen wanneer de november sessie heeft plaats gevonden. Onze ADR veiligheidsadviseur houdt onze klanten hiervan op de hoogte.

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in Veiligheidsadviseur en getagd met , , .