Afvullen chemie

Noodzaak van de ADR veiligheidsadviseur nog onbekend

Recent onderzoek onder een selectie aan bedrijven die gevaarlijke stoffen laten vervoeren, laat zien dat bedrijven niet bekend zijn met de verplichting tot het inschakelen van een ADR veiligheidsadviseur.  Als reden wordt aangegeven dat bedrijven denken dat ze geen veiligheidsadviseur nodig hebben wanneer ze zelf geen gevaarlijke stoffen vervoeren en hiervoor een transporteur hebben ingeschakeld. Een aanname welke niet juist is.

De positie en de taken van de veiligheidsadviseur zijn geregeld in hoofdstuk 1.8 van het ADR en de Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen (VLG). Ondernemingen hebben een vrijstelling van de verplichting om een veiligheidsadviseur te benoemen als alle zendingen uitsluitend worden voervoer op basis van: een vrijstelling van het ADR genoemd in randnummer 1.1.3.1, zoals het vervoer door particulieren, vervoer als gelimiteerde/vrijgestelde hoeveelheid en de belangrijkste vrijstelling; de 1000-puntenregeling (1.1.3.6 ADR). Bedrijven die gevaarlijke stoffen laten vervoeren (als afzender), ontvangen (geadresseerde), beladen, lossen, verpakkingen vullen of verpakken dienen een ADR veiligheidsadviseur in huis te hebben of in te huren.

Veel bedrijven kiezen er voor de functie van ADR veiligheidsadviseur door een externe dienstverlener te laten invullen. Zeker wanneer het vervoer van gevaarlijke stoffen niet tot de kernactiviteiten behoort is dat raadzaam. Voor meer informatie kan de website www.veiligheidsadviseur-adr.nl geraadpleegd worden.

 

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in Veiligheidsadviseur en getagd met , , .