Examen ADR Veiligheidsadviseur – NL vs BE

De inspectie Leefomgeving en Transport geeft aan dat elke onderneming die gevaarlijke stoffen over de weg vervoert of het met dit vervoer samenhangende taken zoals verpakken, beladen, vullen of lossen uitvoert (enkele uitzonderingen daargelaten) moet beschikken over een ADR veiligheidsadviseur. Een soortgelijke omschrijving is terug te vinden in het Koninklijk Besluit van 5 juli 2006 in België.

De ADR veiligheidsadviseur is een expert op het gebied van de voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Zijn taken staan omschreven in hoofdstuk 1.8 van het ADR en in de Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen (VLG).

Veiligheidsadviseur over de weg

Iedere veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen moet in het bezit zijn van een ‘Certificaat veiligheidsadviseur voor het vervoer over de weg’. Als je in Nederland dit certificaat wilt behalen, dien je een examen af te leggen bij het CBR (divisie CCV). In België dient dit te gebeuren bij

het ITLB (Instituut Wegtransport en Logistiek België), het European Safety Institute (ESI) of bij het Centrum voor Examinering en certificering (CEC vzw). Voordat je bij deze instanties deel mag nemen aan het initiële examen is het verplicht een cursus te volgen bij één van de erkende opleidingsinstellingen. Voor het herhalingsexamen is een cursus niet verplicht in België.

Lees verder in het eerstvolgende nummer van Chemische Logistiek Magazine.

Op zoek naar een ADR veiligheidsadviseur?

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in Veiligheidsadviseur en getagd met , .