Sinds 1 januari 2016 treedt de ILT handhavend op als de kwaliteit onvoldoende is van de veiligheidsadviseur of het jaarverslag van ondernemingen die gevaarlijke stoffen vervoeren. Dit document bevat een checklist om te kunnen toetsen of wordt voldaan aan de ‘Beleidsregel veiligheidsadviseur’ zoals gepubliceerd in Staatscourant 2014 nr. 27433. Dit met het oog op de voorschriften die zijn gesteld in sectie 1.8.3 van Bijlage 1 van de VLG, VSG en VBG.
Zo staat er in de checklist dat het de taak van de veiligheidsadviseur te controleren op de naleving van de voorschriften en dat de wijze waarop deze taak wordt ingevuld en een beschrijving van de resultaten moeten zijn opgenomen in het jaarverslag. Een andere taak van de veiligheidsadviseur is de onderneming van advies te dienen bij werkzaamheden die het vervoer van gevaarlijke stoffen betreffen. De wijze waarop deze taak wordt ingevuld en een beschrijving van de resultaten moeten zijn opgenomen in het jaarverslag
In de checklist voor de ADR veiligheidsadviseur wordt zo ook gevraagd of de incidenten/bijna incidenten/ernstige inbreuken, de analyse hiervan en de eventuele verbetervoorstellen naar aanleiding van deze incidenten beschreven worden.
Ook wordt er termijn aan het publiceren van het ADR jaarverslag gehangen: is er een jaarverslag opgesteld gaat deze over een periode van 12 maanden? Overigens hoeft dat geen kalenderjaar te zijn. De periode tussen het laatste en het daarop volgend jaarverslag mag echter niet meer bedragen dan zes maanden.
In dat het jaarverslag moet een omschrijving zijn opgenomen die zich toespitst op de activiteiten die betrekking hebben op het vervoer van gevaarlijke stoffen. De volgende punten moeten daarbij worden meegenomen, indien van toepassing:
- Omschrijving van de gevaarlijke stoffen die samenhangen met de bedrijvigheid van de onderneming
- Omschrijving van de handelingen die worden uitgevoerd
- Omschrijving welke medewerkers betrokken zijn bij deze handelingen
- Omschrijving van de omhullingen die worden gebruikt
- Omschrijving vervoermiddelen in eigen beheer
Op basis van hoofdstuk 1.8 wordt gecontroleerd op de volgende praktijken en procedures (voor zover van toepassing):
- De werkwijzen voor het identificeren van GS;
- De praktijk voor de aankoop van voertuigen i.r.t. de te vervoeren gevaarlijke stoffen;
- De werkwijzen ter controle voor het gebruikte materieel voor het laden en lossen cq. het vervoer;
- De wijze waarop de betrokken medewerkers zijn opgeleid alsmede de documentatie ervan in hun dossier;
- Passende noodprocedures voor eventuele ongevallen of voorvallen met GS inclusief de meldplicht;
- Verrichte analyses en zo nodig opgestelde rapporten van ongevallen, voorvallen of ernstige inbreuken;
- Passende maatregelen om herhaling van ongevallen, voorvallen of ernstige inbreuken te voorkomen;
- Of in aanmerking is genomen van de wettelijke voorschriften en de bijzondere behoeften met betrekking tot het vervoer van GS, voor wat betreft de keuze en het gebruik van onderaannemers of andere tussenpersonen;
- Uitgevoerde controles of het personeel dat aangewezen is voor het vervoer of het laden en lossen van GS beschikt over gedetailleerde uitvoeringsprocedures en instructies (evt. aangetoond door middel van een z.g. checklist;
- Ingevoerde maatregelen voor de bewustmaking van de gevaren van het laden, lossen en vervoeren van GS;
- Ingevoerde controlemethoden om ervoor te zorgen dat de documenten en de (veiligheids)uitrusting die het vervoer moeten begeleiden, zich aan boord van de vervoermiddelen bevinden en conform de voorschriften zijn;
- • Ingevoerde controlemethoden om ervoor te zorgen dat de voorschriften met betrekking tot het laden en lossen worden nageleefd.
NB: Hierbij gaat het niet om een inhoudelijke beoordeling van de verschillende praktijken en procedures, maar een controle op de verwijzing hier naartoe vanuit het jaarverslag.
by